Energiaremontti kotona – tarkistuslista onnistuneeseen projektiin

Ennen energiaremontin aloittamista on tärkeää tehdä perusteellinen suunnitelma. Tämä sisältää nykyisen energiatilanteen kartoituksen, tavoitteiden asettamisen ja sopivien toimenpiteiden valinnan. Energiatehokkuuden parantaminen vaatii huolellista pohdintaa ja joskus ammattilaisten apua.

Energiatehokkuuden asiantuntija voi auttaa tekemään energiakatselmuksen, joka antaa tarkemman kuvan talosi nykyisestä energiankulutuksesta ja ehdottaa parhaita parannustoimenpiteitä. Hyvin suunniteltu energiaremontti on avain onnistuneeseen lopputulokseen.

Eristyksen parantaminen

Hyvä eristys on yksi tehokkaimmista tavoista vähentää energiankulutusta. Erityisesti yläpohjan ja seinien eristäminen voi tuoda merkittäviä säästöjä. Huonosti eristetty talo menettää paljon lämpöä talvella ja kuumenee liikaa kesällä, mikä lisää lämmitys- ja jäähdytyskustannuksia.

Eristyksen parantaminen voi sisältää lisäeristyksen asentamisen yläpohjaan, seinien ja lattioiden eristämisen sekä ikkunoiden ja ovien tiivistämisen. Nämä toimenpiteet auttavat pitämään lämmön talossa talvella ja viileämmän ilman sisällä kesällä.

Ikkunoiden ja ovien uusiminen

Vanhojen ikkunoiden ja ovien uusiminen voi merkittävästi parantaa kodin energiatehokkuutta. Energiatehokkaat ikkunat ja ovet estävät lämmön karkaamisen ja parantavat kodin eristystä. Nykyään on saatavilla ikkunoita ja ovia, joilla on erittäin matala U-arvo, mikä tarkoittaa hyvää lämmöneristyskykyä.

Kolminkertaiset ikkunat ovat erityisen hyviä kylmissä ilmastoissa, sillä ne tarjoavat paremman suojan kylmää vastaan. Lisäksi modernit ikkunat ja ovet parantavat kodin turvallisuutta ja ääni-eristystä.

Lämmitysjärjestelmän päivittäminen

Lämmitysjärjestelmän päivittäminen energiatehokkaampaan vaihtoehtoon voi tuoda merkittäviä säästöjä energiakustannuksissa. Vanhan lämmitysjärjestelmän korvaaminen esimerkiksi maalämpöpumpulla, ilmavesilämpöpumpulla tai uudella kattilalla voi parantaa energiatehokkuutta huomattavasti.

Lämpöpumput hyödyntävät uusiutuvaa energiaa, mikä tekee niistä ympäristöystävällisen valinnan. Lisäksi älykkäät termostaatit ja lämmitysjärjestelmän ohjausjärjestelmät voivat optimoida lämmityksen talon tarpeiden mukaan ja vähentää energiankulutusta.

Uusiutuva energia

Uusiutuvan energian hyödyntäminen, kuten aurinkopaneelien asentaminen, on yhä suositumpaa. Aurinkopaneelit voivat tuottaa osan talon sähköntarpeesta ja vähentää riippuvuutta sähköverkosta. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos sähkön hinta nousee.

Aurinkopaneelien asentaminen on pitkäaikainen investointi, joka voi maksaa itsensä takaisin energiansäästöinä. Lisäksi monissa maissa on tarjolla tukia ja avustuksia uusiutuvan energian asennuskustannusten kattamiseksi.

Energiatehokkaat laitteet

Kodin laitteet ja elektroniikka voivat olla merkittävä energiankulutuksen lähde. Energiatehokkaiden laitteiden hankinta ja vanhojen laitteiden vaihtaminen voivat tuoda huomattavia säästöjä. Etsi laitteita, joilla on hyvä energiatehokkuusluokitus (esimerkiksi A+++).

Vaihda perinteiset hehkulamput LED-valoihin, jotka kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät pidempään. Lisäksi älykkäät kodin laitteet voivat auttaa optimoimaan energiankulutusta ja tuomaan lisää säästöjä.

Vedenkulutuksen vähentäminen

Veden lämmittäminen kuluttaa paljon energiaa, joten vedenkulutuksen vähentäminen on tärkeä osa energiaremonttia. Asenna vettä säästäviä suihkupäitä ja hanan suutimia, jotka vähentävät veden virtausta ilman että mukavuus kärsii.

Vuotavat hanat ja putket tulee korjata välittömästi, sillä ne voivat aiheuttaa merkittävää veden ja energian hukkaa. Lisäksi voit harkita vedenlämmittimen päivittämistä energiatehokkaampaan malliin.

Hyödyllisiä vinkkejä

 • Energiakatselmus: Teetä energiakatselmus ennen remontin aloittamista, jotta tiedät, mitkä toimenpiteet ovat tärkeimpiä.
 • Tukien hyödyntäminen: Selvitä, onko saatavilla valtion tai kuntien avustuksia energiaremonttiin.
 • Ammattilaisten käyttö: Käytä ammattilaisia eristys- ja lämmitysjärjestelmän asennuksissa, jotta varmistat laadukkaan työn.

Listaus: energiaremontin tärkeimmät osa-alueet

 1. Eristyksen parantaminen
 2. Ikkunoiden ja ovien uusiminen
 3. Lämmitysjärjestelmän päivittäminen
 4. Uusiutuvan energian hyödyntäminen
 5. Energiatehokkaiden laitteiden hankinta
 6. Vedenkulutuksen vähentäminen

Yhteenveto

Energiaremontti on investointi, joka maksaa itsensä takaisin energiansäästöinä ja asumismukavuuden parantumisena. Huolellinen suunnittelu, oikeiden toimenpiteiden valinta ja ammattilaisten käyttö ovat avain onnistuneeseen energiaremonttiin. Ota huomioon edellä mainitut vinkit ja osa-alueet, niin voit tehdä kodistasi energiatehokkaamman ja ympäristöystävällisemmän.

Lue myös aihe: Google kääntäjä (diginyt.fi)


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

 • Et sitoudu mihinkään
 • Se ei maksa sinulle mitään
 • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa