Parturi, maailman toiseksi vanhin ammatti

Nyt kun olemme pyörittäneet parturiliiketoimintaa yli 10 vuotta, tuntuu, että olisi hyvä aika tehdä välitilinpäätös toiminnastamme. Pidän ajatuksesta missä toiminta olisi mahdollisimman läpinäkyvää ja rehellistä, joten tästä syystä ajattelin jakaa ajatukseni.

Otsikosta huolimatta olen sitä mieltä, että maailman vanhin ammatti on sittenkin parturi. Kuka sitä lähtisi etsimään rakkautta epäsiisteillä hiuksilla ja parralla?

Ja alussa oli..

Kun aloitimme, meillä ei oikeastaan ollut muuta kuin kultainen ajatus, kunnianhimoa ja ehkä pienoinen rebel -asenne. Alamme oli siihen aikaan hyvin kampaamopuolipainotteinen eli suurin osa palveluista, tuotteista ja koulutuksesta oli suunnattu naisille. Me halusimme lähteä tappelemaan tuulimyllyjä vastaan ja ajatuksemme oli elvyttää vanhaa ja hienoa parturin käsityötä.

Parturi on ammattinimike ja tarkoittaa hiustenleikkauksen ja parranajon ammattilaista. Koska lähes kaikki alamme liikkeet oli jo kohdistettu naisiin, ja parta kasvaa vielä tänäkin päivänä huonosti naisille, niin päätimme luoda tasa-arvoa meidänkin alalle. Liikeideaksi valitsimme miesten parturiliikkeen ja sitä kautta toimme taas miehille palveluita, jotka uhkasivat kuolla sukupuuttoon kuten esim. parranajo veitsellä.

Elvyttämällä parturin ammattia, halusimme samalla myös luonnollisesti nostaa parturin ammatin arvostusta ja kiinnostusta. Ilman arvostusta ja kiinnostusta ei ole partureita, ilman partureita ei olisi GROOMia.

On partureita ja on Partureita

Koska kultainen 60-luku ja hippikausi vähensi partureiden hommia, oli vielä 10 vuotta sitten alallamme vahva mielikuva, että vain naisia palvelemalla voisi elää parturi-kampaajan työllä. Tästä syystä luonnollista oli, että parturi-kampaajan tutkinto keskittyi erittäin vahvasti kampaamopuolen osaamiseen. Myös tarjonta tuotteissa oli 99,9% naisille. Koska kysyntää ei oikein ollut, ei ollut myöskään tarjontaa eikä koulutustakaan. Ja koska ei ollut oikein tarjontaakaan, niin ei ollut myöskään oikein kysyntää. Lähdimme siis luomaan tarjontaa miehille parturipalveluihin ja miesten tuotteisiin.

Tämä taas tarkoitti sitä, että jouduimme kouluttamaan parturointia kaikille partureillemme parturi-kampaajatutkinnon lisäksi. Teemme tätä vahvasti vielä tänäkin päivänä. Koulutuksen vähäisyys parturipuolella ei luonnollisesti ole alamme opettajien tai koululaitoksen syytä, vaan he toteuttavat opetussuunnitelmaa, joka nojaa ajattelumalliin meidän alastamme.

Olemme aina suhtautuneet vakavasti ja kunnioittavasti parturi-sanaa ja parturin ammattinimikettä kohtaan, sillä yksi alkuperäisistä tavoitteistamme oli nostaa sen arvostusta. GROOM Parturit ovat kaikki parturi-kampaamotutkinnon suorittaneita, eivätkä muutaman kuukauden koulutuksen käyneitä Grooming Stylistejä tai Youtubesta itseoppineita “partureiksi” itseään nimittäviä alamme tekijöitä. Mielestäni on hullua, että joku kutsuu itseään parturiksi tai liikettä kutsutaan parturiliikkeeksi, vaikka tilanne voi olla että liikkeessä osalla tai kenelläkään ei ole edes parturin ammattitutkintoa. Eräs alallamme kutsuu itseään jopa “enemmän kuin parturiksi”. Jos käyn muutaman kuukauden kurssin umpisuolen poistoon, olenko enemmän kuin kirurgi? 😉

Millaista on olla parturi tänä päivänä

Hauskaa on se, että halusimme alunperin rakentaa tasa-arvoa tarjoamalla myös miehille mahdollisuuden samoihin palveluihin ja tuotteisiin mitä naisten puolella on ollut jo pidemmän aikaa. Vaikka palvelut, tuotteet ja koulutuskin oli alallamme 99,9% suunnattu naisille, niin kukaan silloin en tuntunut olevan huolissaan tasa-arvosta?

Nyt kun miehille tarjotut palvelut, tuotteet ja omat liikkeet ovat lisääntyneet, nähtävästi joku on huolissaan tasa-arvosta, sillä mekin olemme saaneet yhteydenottoja tasa-arvovaltuutetulta. Jotain kai olemme tehneet oikein kun pelätään jo, että meidän toiminta uhkaa tasa-arvon toteutumista. Sorry guys, we just try to help you! 🙂

Olemme tehneet pitkään yhteistyötä myös koulujen kanssa ja toivoneet parturipuolelle lisää ja monipuolisempaa opetusta. Rukouksiimme on nähtävästi vastattu, sillä tämän vuoden aikana meidän alan koulutus tulee muuttumaan niin, että halukkailla on mahdollisuus erikoistua vain parturiksi. Asia on erinomainen, sillä nyt parturoinnista kiinnostuneet oppilaat pääsevät opiskelemaan enemmän juuri niitä asioita mistä he ovat kiinnostuneita.

Haluammekin entisestään vahvistaa kouluyhteistyötä ja sitä kautta nostaa koko alamme parturipuolen tasoa. Kun kaikkien taso nousee, samalla nostamme myös omaa rimaamme.

Toimintamme aikana myös käsityö- ja palveluammattien arvostus on ollut selkeästi kasvussa. Kysyttäessä ammattia, pikkuhiljaa mekin uskallamme suoristaa hieman selkäämme ja sanoa olevamme partureita.

Tulevaisuus

Tulevaisuuden näen partureille hyvänä asiana. Miestenkin hyvinvointi ja itsestään huolenpito lisääntyy. Vaikka digitalisaatio on tullut helpottamaan elämäämme ja kommunikaatiota välillämme, mikään ei silti voita oikeata ihmiskontaktia.  Kukapa ei tykkäisi siitä, että häntä palvellaan ja lähtee komeampana kuin mitä oli tullessaan.

Nyt kun koulutuskin lisääntyy ja tukee meidänkin tavoitetta, niin toivon että parturien arvostus sekä kiinnostus ammattiin lisääntyy entisestään. Mielenkiinnolla lähdemme seuraavalle 10 vuodelle.

Kiitos, että jaksoit lukea loppuun asti.

Sami
GROOM Parturit

Ajanvaraus & liikkeet


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen