Asuntokaupat: Omistusaika pidentynyt

Kiinteistömaailman tutkimuksen mukaan suomalaisten omistusaika ennen asunnon myyntiä on noussut yli kahdeksaan vuoteen. Tämä on merkittävä kasvu verrattuna aikaisempaan seitsemän vuoden keskiarvoon. Keskimääräinen omistusaika on nyt 11,8 vuotta, mutta mediaani, joka kuvaa paremmin tyypillistä omistusaikaa, on 8 vuotta.

– Jälleen uusi konkreettinen luku kuvaamaan asunnonvaihdon patoumaa Suomessa, toteaa Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Mika Laurikainen.

Toimitusjohtaja Mika Laurikaisen mukaan vuoden pidentyminen omistusajassa voi tuntua pieneltä, mutta se tarkoittaa 14 prosentin lisäystä. Tämä voi vaikuttaa perheiden arkeen merkittävästi.

Verovapauden vaikutus

Toinen yleinen myytti on, että suomalaiset myyvät asuntonsa heti kahden vuoden verovapaan omistusajan jälkeen. Vaikka mediaaniomistusaika on 8 vuotta, tyypillisin myyntiajankohta on saantoa seuraava vuosi. Alle 10 prosenttia asunnoista myydään vuoden kuluttua ostosta, mutta verovapauden täyttymisen jälkeen myynnit kasvavat hieman.

Vuoden 2021 voimakas hinnannousu lisäsi kahden-kolmen vuoden omistusajan jälkeisiä myyntejä. Tämä ei kuitenkaan ole merkittävä ilmiö, sillä suurin osa ihmisistä omistaa asuntonsa pitkäjänteisesti ja tarvelähtöisesti.

Omistusajan piteneminen kautta linjan

Kiinteistömaailman data osoittaa, että omistusaika on pidentynyt kaikissa omistajaryhmissä. Nopeimmin vaihtavat myyvät nyt neljän vuoden kohdalla, kun aiemmin raja oli kolme vuotta. Keskiverto omistaja myy asuntonsa nyt kahdeksan vuoden jälkeen, kun aiemmin myynti tapahtui seitsemän vuoden kohdalla.

Omistusaikojen pidentyminen ei ole vain taloudellisista syistä johtuva ilmiö. Asunnon vaihtotarve voi patoutua monista syistä, kuten perheen tarpeiden muutoksista tai taloudellisista syistä. Kiinteistömaailman tutkimus osoittaa laajaa odottavaa tarvetta kodinvaihdolle.

Kiinteistömaailma

Kiinteistömaailma on Suomen suurin kiinteistönvälitysketju, joka toimii myös Baltian maissa Ober-Haus -brändillä. Yritys tarjoaa kiinteistönvälityspalveluita ja on tunnettu kattavista markkinatutkimuksistaan.

Listaus

  • Keskimääräinen omistusaika: 11,8 vuotta
  • Mediaaniomistusaika: 8 vuotta
  • Tyypillisin myyntiajankohta: saantoa seuraava vuosi
  • Vuoden 2021 hinnannousu vaikutti myyntimääriin
  • Omistusajat pidentyneet kaikissa omistajaryhmissä

Yhteenveto

Suomalaisten asuntojen omistusaika on selvästi pidentynyt, mikä rikkoo seitsemän vuoden myytin. Vaikka verovapauden jälkeen myyntimäärät kasvavat hieman, suurin osa ihmisistä omistaa asuntonsa pitkäjänteisesti. Tämä kehitys näkyy kaikissa omistajaryhmissä, ja se kertoo laajasta odottavasta tarpeesta asunnonvaihdolle.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa