Sisustuksessa katsotaan jo kevääseen

Sisustus tekee kodista viihtyisän ja virkistää harmaampanakin päivänä. Kysyimme tämän hetkisiä sisustuspuolen kuulumisia ja trendejä Mintun Kulmasta ja Pentikin Lohjan liikkeestä.

Ulkona on talvi, mutta Pentikin liikkeessä on jo kevät. Ostoksilla on parhaillaan vakioasiakas, joka ostaa verhokankaan joka sesongista. Myymäläpäällikkö Katariina Hakola kertoo, että verhoja ommellaan paljon itse ja Pentikillä kankaiden myynti on ampaissut aivan uuteen suosioon.

–Suunnittelutiimimme on onnistunut värien ja kuosien kanssa. Mallisto vaihtuu neljä kertaa vuodessa. Meillä on useita asiakkaita, jotka ostavat uuden verhokankaan joka sesongista, Hakola kertoo.

Hän kertoo, että sisustuksessa suositaan nyt yksinkertaisempaa tyyliä aiemman romanttisemman sijaan. Ihmiset myös vähentävät tavaraa kodeistaan, joten entistä tarkemmin mietitään, mitä tuotteita ostetaan. Kovin sisustusinnostus sijoittuu monella juuri näihin aikoihin, kun joulu on mennyt ja katsetta käännetään jo kohti kevättä.

–Ihmiset elävät pitkälti vuodenaikojen mukaan ja siihen meidän neljä sesonkiammekin perustuvat. Kun värimaailma muuttuu luonnossa, niitä värejä alkaa kaivata myös sisustukseen, Hakola sanoo.


Katariina Hakola esittelee Pentikin kevään kuoseja.

Etenkin keramiikka on Pentikin juttu.

–Meillä on Lapissa keramiikkatehdas. Keramiikassa sekoitetaan nyt eri tyylejä, kun ennen esimerkiksi koko astiasto oli samaa kuosia. Astioissa näkyy käsityön jälki. Tuomme myös paljon sesonkivärejä keramiikkaan.

Hakola kertoo, että Pentikilä on Posiolla myös kynttilätehdas, joten osa myytävistä kynttilöistä on omaa tuotantoa. Lapin luonto ja eläimet näkyvät myös Pentikin tuotteissa.

Huonekalupuolelta Hakola nostaa esille rottinkituolit, joita tulee myyntiin aina keväisin. Pentikille tyypillinen romanttinen tyyli on saanut seurakseen myös yksinkertaisempia huonekaluja, kuten metallikaappeja. Uniikkeja kappaleita löytyy myös kaukomailta tuoduista, tuunatuista huonekaluista.

Kesää kohti mentäessä luvassa on mm. isoja kukkakuoseja. Hakola sanoo, että sisustusmarkkinoille tulee lopulta aika vähän aivan uusia ideoita.

–Ajassa katsotaan taaksepäin ja herätellään henkiin vanhoja, hyviä klassikoita.

Ekologisuutta arvostetaan

Mintun Kulmasta kerrotaan, että tällä hetkellä suosittuja sisustusjuttuja ovat mm. tuoksut, räsymatot ja tunnelmavalot, kuten leditaulut.

–Valoilla sisustetaan paljon. Myös ekologisuus on tämän päivän juttu. Siksi räsymatot ovat nyt todella trendikkäitä. Luonto tulee esille niin väreissä kuin materiaaleissakin. Puuta yhdistetään paljon mm. metalliin, eikä värimaailma ole enää harmaan valkoinen, Terhi Varpio sanoo.

Jaana Sundström kertoo, että ekologisuus näkyy lastenhuoneissakin. Suosittuja ovat mm. meriheinäkorit esimerkiksi lelukoreina. Ekologisuus näkyy myös kodin siivouksessa. Mintun kulmasta löytyy biohajoavia puhdistustuotteita saippuoista lähtien.

Vanhat, tutut valokuvat ovat edelleen suosittuja.

–Etenkin mustavalkoiset. Laatikoista kaivetaan esille isoäidin vanhoja kuvia ja digitalisoidaan niitä, Sundström kertoo.

Sarvipäätkin eli erilaiset kaurisaiheiset koristeet ovat pysyneet suosiossa. Sisustuksessa käytetään paljon myös pehmoleluja.

–Pöllöt ovat aina loppu, Sundström naurahtaa.

Sisustus ulottuu saunaan asti.

–Tuoksuja käytetään ja saunatekstiileissäkin näkyy luonnonmukaisuus, kun käytetään pellavaa eikä muovipeflettejä, Sundström sanoo.

Luonnonmukaisuus näkyy myös väreissä. Suosittuja ovat nyt vihreä, ruskea ja petrolin sininen. Niiden kanssa sopivat hyvin kulta ja pronssi. Hopea taas on aina muodissa ja turkoosi puolestaan lisääntyy kevättä kohti.

–Vuodenajat näkyvät väreissä. Kun aurinko alkaa paistaa, myydään paljon myös keltaista ja oranssia. Kesällä ilotellaan. Syksyllä taas halutaan poltettuja värejä ja haetaan rauhoittumista. Värejä käytetään ylipäätään aiempaa rohkeammin, sanoo Sundström.

Tällä hetkellä kova sana ovat kalkkimaalit, joilla voi itse tuunata esineitä ja huonekaluja. Niillä uuden ilmeen saavat niin puu- ja lasiesineet kuin kynttilät ja kävytkin.

–Niillä voi maalata huonekalujakin, kun käyttää myös vahaa ja lakkaa pintaan, vinkkaan Varpio.

Kummassakin liikkeessä on huomattu sekä silkkikukkien että pyöreiden muotojen suosio. Tekokukat ovat nousseet viime vuosina uuteen kukoistukseen, kun niistä on tullut hyvin aidon näköisiä. Pyöreys taas näkyy esineissä ja huonekaluissa maljakoista pöytiin.

Mintun Kulman Jaana Sundström (vas) ja Terhi Varpio esittelevät biohajoavia pesuaineita ja kalkkimaaleja. Molemmat ovat nyt suosittuja.

Sisustus tekee kodin

He kaikki ovat sitä mieltä, että sisustuksella on suuri merkitys kodin viihtyisyydelle.

–Väreillä ja kauniilla asioilla voi vaikuttaa yleiseen mielialaan ja jaksamiseen, Hakola sanoo.

–Sisustus tekee kodin, eivät seinät ja lattia. Iso osa vapaa-ajasta vietetään kotona, kommentoivat Sundström ja Varpio.

He ovat pistäneet merkille, että nykyään myös miehet sisustavat ja miettivät mikä omaan kotiin sopii. Myös tuoksuja ja kynttilöitä käytetään.

–Miehillä on mielipiteitä enemmän kuin ennen. Nykyään pariskunnat tulevat yhdessä ostoksille, toteaa myös Hakola.

Sisustustuotteita ostetaan myös lahjaksi. Hakola kertoo, että yksi suosittu lahjaidea on esimerkiksi Pentikin perinteinen, hopeoitu poro. Suosittuja lahjoja ovat myös kynttilät, lyhdyt, keramiikka ja torkkupeitot. Mintun Kulmasta taas vinkataan, että suosittuja lahjaideoita ovat mm. pyyhkeet, tuoksut ja kuvioidut tiskirätit. Lahjan valitseminen voi tosin olla haasteellista, jos ei tiedä yhtään, mistä tyylistä lahjan saaja pitää.

Eri liikkeistä ostetaan erilaisia tuotteita

Hakola toimii myymäläpäällikkönä useammassa Pentikin liikkeessä. Hän on huomannut, että eri liikkeistä ostetaan erilaisia tuotteita.

–Eri värit ja asiat menevät kaupaksi eri paikoissa. Siihen voi ehkä vaikuttaa asiakkaiden ikä ja ympäristö, että ollaanko maaseudulla vai kaupungissa. Espoossa on ehkä nuorempi asiakaskunta, siellä menee ihan eri tuotteita kuin Lohjalla. Tammisaari on ihan oma juttunsa, siellä vaikuttaa varmaan meren läheisyys, Hakola pohtii.

SMS

Pentikiltä kerrotaan, että ennen koko astiasto oli samaa kuosia, mutta nyt eri tyylejä sekoitetaan.

Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen