Trendit ovat kansainvälisen kaupan ilmentymä. Ne tulevat esille vaatetuksesssa, ruoassa, liikenteessä, harrastuksissa – eli käytännössä koko arjessamme. Mutta kuinka hyvin sitä tunnet trendit, tai tunnustatko seuraavasi niitä, vai onko niin, että seuraat trendejä tietämättäsi.
Mikä on trendi?
Jos käytät Googlea trendien etsimisiin, löydät asioita jotka liittyvät paljon vaatetukseen ja sisustukseen ja ennen kaikkea niiden väreihin – mutta trendit ovat paljon muutakin. Otetaan vaikka esimerkkinä kenties maailman ja Euroopankin isoin vaikuttava trendi: maahanmuutto. Sadat tuhannnet afrikkalaiset ja aasialaiset hakeutuvat Eurooppaan turvallisemman ja ”paremman” elämän toivossa. Heille on voitu kotimaassaan syöttää ajatus, että kaikki on paremmin Euroopassa, tai sitten poliittiset ja uskonnolliset syyt ovat ajaneet heidät liikkeelle – se on nykyajan trendi – tuhansia vuosia sitten ei ollut samanlaista tietoa toisista alueilta ja maanosista, jotta olisi tällaisia valtavia ihmismassoja saatu lähtemään kohti ”luvattua” maata.
Arjessamme trendit ovat hieman vähemmän merkittäviä. Ne näkyvät kaupoissa esimerkiksi vaateosastoilla värien skaaloissa ja huonekalukaupoissa huonekalujen muotokielessä, esimerkiksi nykyään on paljon erilaisia TV-ja viihdetasoja, kun ennen niiden sijaan oli kirjahyllyjä. Samoin ennen oli ulos pihalle tarjolla keinuja, kun tänään voit rakentaa kotipihaasi täyden olohuoneen jatkeen.
Kuka määrittelee, mikä on seuraava trendi?
Myös autoissa ja liikenteessä on trendinsä, nyt se on hiilineutraalius ja sitä kautta sähköautot – mutta se olisi voinut olla myös julkisen liikenteen voimakas kehittyminen? Trendit määritellään joko poliittisesti tai kaupallisesti, ja monesti politiikassakin vaikuttimena on kansainvälinen kauppa. Monesti trendien taustalla on siis yksinkertaisesti raha, ja se vanha kapitalistalinen ajatus, että kaiken pitää kasvaa.
Minä vai me?
Yksi iso, jo vuosikymmeniä vaikuttanut trendi vaikuttaa meidän kaikkien arkeen. Se on yhteiskunnallisen ajattelun siirtyminen ”meistä” minuun, ja yhdessä tekemisen sijasta omaan tekemiseen. Siinä missä aiemmin moni asia lähti ajattelusta, mitä voimme tehdä yhdessä tulevaisuuden eteen, on muuttunut yksilökeskeiseksi ajattelusta, mitä tulevaisuus ja valtio voivat tarjota minulle. Tämä ajattelu, ja sen tulokset ovat olleet nähtävillä esimerkiksi työmarkkinoilla jo vuosikymmeniä, mutta vasta se on luonut oikeasti ongelmia, joita paikataan tuomalla työvoimaa ulkomailta(!).
Mitä trendejä sinä seuraat?
Jos nyt tämän jälkeen mietit omaa arkeasi, niin mitä trendejä sinä seuraat, joka tiedostaen ne, tai täysin tiedostamatta? Onko mitään, mitä teet jatkossa toisella tavalla, jos tiedostot tekeväsi jonkin asian vain siksi, että siitä on tullut trendi?