Jouluvalojen lyhyt historia

Homeroomin verkkokauppa tarjoilee nyt joulunaikaan alennuksella jouluvalot

Vuoden tunnelmallisin sesonki on nyt täällä! Tee kodista vieläkin viihtyisämpi valotähdillä, sähkökyntteliköillä ja koristeellisilla jouluvaloilla. Valaise pimeyttä meidän valaisimillamme.

Kampanjahinnat koskevat valikoituja tuotteita ja ovat voimassa 5.11. asti


Jouluvalojen lyhyt historia

Alkuperä ja varhaiset vuodet

Jouluvalojen historia alkaa yksinkertaisista kynttilöistä, joita käytettiin koristamaan joulukuusia jo 1600-luvulla. Saksassa ja muissa Keski-Euroopan maissa oli tapana kiinnittää kynttilöitä joulukuusiin metallilangoilla. Kynttilöiden valo symboloi Jeesuksen tuomaa valoa maailmaan, ja tämä perinne levisi vähitellen muihin maihin.

Vuonna 1882 Edward H. Johnson, Thomas Edisonin liikekumppani, keksi ensimmäisen sähköisen joulukuusivalosarjan. Johnson kiinnitti 80 pientä sähkölamppua omalle joulukuuselleen ja pyöritti sitä käsikäyttöisellä moottorilla. Tämä oli ensimmäinen askel kohti nykypäivän jouluvaloja, ja se sai paljon huomiota lehdistöltä.

Siirtyminen sähkövaloihin

Aluksi sähköiset jouluvalot olivat harvinaisia ja kalliita, eikä niitä nähty usein tavallisten ihmisten kodeissa. Sähkölaitteet itsessään olivat tuolloin vielä uutuus, ja vain varakkaat saattoivat hankkia sähköiset jouluvalot. Tämä alkoi kuitenkin muuttua 1900-luvun alussa, kun sähköistys levisi ja sähkölamput halpenivat.

Vuonna 1917 Albert Sadacca perusti yhdessä veljiensä kanssa yrityksen, joka alkoi myydä turvallisempia sähköisiä jouluvaloja. Sadacca sai idean valmistaa erivärisiä lamppuja, ja nämä moniväriset jouluvalot alkoivat nopeasti yleistyä. Tuolloin markkinoille tuli myös erilaisia muotoja ja tyylejä, kuten tähtivalot ja joulupallot.

Jouluvalojen monimuotoistuminen

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvalloissa ja Euroopassa alettiin käyttää yhä enemmän ulkotilojen koristeluun tarkoitettuja jouluvaloja. Tämä johti valojen suunnittelussa uusiin innovaatioihin, kuten vedenkestäviin ja iskunkestäviin lamppuihin. Valosarjoista tuli myös monimutkaisempia, ja niihin lisättiin erilaisia toimintoja, kuten vilkkumista ja eri värivaihtoehtoja.

Kehitys on jatkunut 2000-luvulle saakka, jolloin LED-teknologia on tuonut mukanaan entistä energiatehokkaampia ja kestävämpiä jouluvaloja. LED-valot eivät myöskään kuumene samalla tavalla kuin perinteiset hehkulamput, mikä tekee niistä turvallisempia. Nykyään markkinoilla on myös älyvaloja, joita voidaan ohjata älypuhelimella tai tietokoneella.

Jouluvalojen merkitys kulttuurissa

Jouluvaloilla on nykyään paljon muutakin merkitystä kuin pelkkä koristeellisuus. Ne ovat osa monia kulttuurisia ja uskonnollisia traditioita eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa jouluvalojen asentaminen on suuri sosiaalinen tapahtuma, ja monet kaupungit järjestävät kilpailuja kauneimmista jouluvaloista.

Myös Suomessa jouluvalot ovat osa joulunviettoa, ja erityisesti pimeään vuodenaikaan ne tuovat valoa ja iloa. Jouluvalojen käyttö ei rajoitu pelkästään joulukuusiin, vaan niitä näkee monenlaisissa asetelmissa, kuten ikkunoissa, parvekkeilla ja julkisilla paikoilla.

Ympäristönäkökulma

Kun jouluvalojen käyttö on yleistynyt, on herännyt myös huoli niiden ympäristövaikutuksista. Perinteiset hehkulamput kuluttavat paljon energiaa, ja niiden valmistus sekä hävittäminen voivat olla ympäristöongelma.

LED-valot ovat tältä osin huomattavasti ympäristöystävällisempiä. Ne kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät pidempään, mikä vähentää jätteen määrää. Joissakin maissa on myös aloitettu jouluvalojen kierrätysohjelmia, jotka auttavat vähentämään niiden ympäristövaikutuksia.

Erilaisia jouluvalotyyppejä

  1. Hehkulamppuvalot: Vanhanmalliset, energiasyöpöt valot
  2. LED-valot: Energiatehokkaat ja kestävät
  3. Älyvalot: Ohjattavissa älypuhelimella
  4. Projektorivalot: Heijastavat kuvioita seinille tai maahan
  5. Värinvaihtovalot: Vaihtavat väriä automaattisesti tai ohjauksella
  6. Aurinkoenergialla toimivat valot: Ympäristöystävällinen vaihtoehto
  7. Tunnelmavalot: Esimerkiksi kynttilänmalliset LED-valot

Tulevaisuuden näkymät

Jouluvalojen suosion odotetaan kasvavan edelleen, ja teknologinen kehitys tuo todennäköisesti mukanaan yhä monipuolisempia ja energiatehokkaampia vaihtoehtoja. Älyteknologia ja automaatio voivat tehdä valoista entistä interaktiivisempia, ja mahdollisesti näemme tulevaisuudessa myös yhä enemmän ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.

Lopulta jouluvalot ovat paljon enemmän kuin vain koristeita; ne ovat osa kulttuuriamme, tuovat iloa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, ja ovat joulun ajan symboli monille ihmisille ympäri maailmaa.

Vastapedattu – Jopa 30% alennusta* vuodevaatteista

Sijaa kauniisti & tyylikkäästi – uusilla raikkailla vuodevaatteilla! Juuri nyt saat jopa 30% alennusta* vuodevaatteista. Kampanjahinnat koskevat valikoituja tuotteita ja ovat voimassa 5.11. asti.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa