Vanha sanonta, että money makes the World go around pitää monessa suhteessa paikkaansa, ja todella monessa asiassa raha on sekä syypää että seuraus asioille. Rahaa myös tarvitaan nykyaikaisissa yhteiskunnissa elämiseen, ja yleensä rahaa saa tekemällä jotain rahanarvoista – kuten työtä.
Raha ja tuotteet
Rahalla voi sitten myös ostaa itselle tai ystäville tuotteita, luxus-tuotteet maksavat enemmän, mutta vähemmälläkin rahalla voi osaa merkityksellisä tuotteita, ja samalla kenties jopa tukea vastuullisuutta omalla lähialueella tukemalla paikallista yrittäjää tämän ponnistellessa isoja maailmanlaajuisia brändejä vastaan. Sama asia tulee esille lähes kaikissa Euroopan maissa, myös Ruotsissa ja muodissa.
Moni haaveilee äkkirikastumisesta, lottovoitosta tai Amerikan sedän yllätysperinnöstä, mutta ymmärtää samalla haaveidensa epärealistisen luonteen – lottovoiton todennäköisyys on 0,0000065 % ja tuntemattoman Amerikan sedänkin ilmaantuminen lienee samaa luokkaa. Rikkaudeksi voidaan ajatella esimerkiksi se, että voi itse vapaasti päättää omasta ajankäytöstään tai että saa tehdä työkseen jotain sellaista, mitä rakastaa. Henkistä pääomaa ei ole sidottu korkoindeksiin.
Entä sitten ne kryptovaluutat – miten kryptot eroavat tavallisesta rahasta, millainen on tulevaisuuden rahan maailma? Kryptovaluutta on digitaalinen virtuaalivaluutta. Kryptovaluuttoja on nykyisin yli 5000 kappaletta, ja uusia syntyy koko ajan. Niistä tunnetuin on Bitcoin.
Rahaan liittyy myös eräänlainen turvallisuuden tunne – mutta jokaisen meistä on huolehdittava taloudellisen turvallisuuden lisäksi myös digitaalisesta turvallisuudestamme, joka liittyy kaikella tavalla siihen, miten käytämme rahaa ja missä sitä käytämme.
Raha ja hyvinvointi
Toisaalta taas rahalla ei välttämättä saa ostettua suoraan hyvintointia, mutta sillä saa rakennettua tai maksettua paremman ympäristön hyvinvoinnin mahdollistamiseksi. Itseasiassa yllättävän moni rikas ihminen ei voi hyvin, sillä liika raha on saanut ihmisen laiskaksi ja jopa liikaa elämää nauttivaksi – kyse on sopivan tasapainon löytämisessä elämän nautintojen ja hyvinvoinvoinnin kanssa – esimerkiksi omasta itsestä huolehtiminen on nykyaikaa, eikä sen tarvitse maksaa paljoa.
Yksi tapa lisätä mahdollisesti hyvinvointia laajemmassa mittakaavassa on metsään sijoittaminen – uudenaikaiset talousmetsät ovat sekä ekologinen teko, että Suomessa myös hyvinkin mahdollinen tapa tehdä pidempiaikaisia sijoituksia. Metsäsijoittaminen on kasvattanut kiinnostusta vakaasti viime vuosina yhtenä kiinteistösijoittamisen muotona. Haastavat osakekurssit ja matalat korot lisäävät instituutioiden sijoituksia reaaliomaisuuteen. Omaisuuslajien joukossa metsä on nykyään vertailukelpoinen vaihtoehto. Lisäksi metsäteollisuuden investoinnit lupaavat hyvää puun kysynnän kannalta, jolloin metsäsijoittamiseen liittyvä kantohintariski alenee. Metsä on hyvä lisä portfoliossa. Se tasapainottaa salkun arvonvaihteluita ja omaisuuslajin likviditeetti paranee koko ajan. Helppo, turvallinen ja kannattava suora metsäsijoitus on nykyään myös yksityissijoittajan ulottuvilla, vaikka arvonmääritysosaamista tai kiinnostusta aktiiviseen metsäomaisuuden hoitoon ei olisikaan
Raha ja työ
Yhteiskunta ja sitä myöten työ on muuttunut valtavasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Työstä myös maksetaan nykyään enemmän kuin ennen ja rahaa sitten myös käytetään enemmän. Viime aikojen teknologinen ja yhteiskunnallinen kehitys on vielä samalla lyhentänyt työaikoja ja lisännyt esimiesten vastuullisuutta töissä, ja harrastuksia ja vaihtoehtoja vapaalle. Yhteiskunta on muuttunut jopa siinä määrin, että monessa Euroopan maassa on mahdollista elää tekemättä päivääkään elämässään varsinaisesti töitä…..
Social psychological and personality science -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kysyttiin melkein 4 500 ihmiseltä arvostivatko he rahaa enemmän kuin onnellisuutta. 64 % kertoi suosivansa rahaa. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että kahden ihmisen välisissä samankaltaisissa tilanteissa ajan rahaa tärkeämmäksi valinnut ihminen olisi onnellisempi kuin rahan valinnut.
Raha ei puissa kasva, ei edes rahapuissa, vaan sen eteen joutuu useimmiten hikoilemaan joko kirjaimellisesti tai vertauskuvallisesti. Moderneissa yhteiskunnissa sanotaan, että rahaa ”ansaitaan” eli sen vastineeksi odotetaan työtä tai suoritusta, josta maksetaan sen rahallisen arvon määrittävä korvaus. Aika siis todellakin on rahaa, sillä uhraamme aikaa rahaa saadaksemme. Osa meistä tekee useampaa työtä, eli päätyön lisäksi meillä on myös sivuduuni.
Työn juuret ulottuvat aina ihmisen syntyyn saakka. Jo luonnossa eläessämme, meidän oli raadettava ravintomme eteen. Työ tosin koostui esihistoriallisella ajalla lähinnä metsästyksestä ja keräilystä. Metsästyksestä ihminen siirtyi jo tuhansia vuosia sitten maanviljelyyn, joka sai ihmisen asettumaan vahvemmin aloilleen ja rakentamaan asutusta viljelemänsä maan ympärille. Ravintoa saatiin nyt oman asuinalueen viljamailta ja karjasta, eikä yksittäisen henkilön tarvinnut enää välttämättä itse hankkia kaikkea ravintoaan, vaan saattoi käyttää aikaansa muiden töiden tekemiseen. Ammattien ja valinnan vapauden lisääntyessä ihmiset tulivat kuitenkin entistä riippuvaisemmaksi toisistaan sekä toisten tuottamista hyödykkeistä ja palveluista. Omavaraisuudesta siirryttiin hiljattain vaihdantatalouteen.
Raha ja sijoittaminen
Osakesijoittaminen on pitkällä aika jänteellä järkevä vaihtoehto. Mutta jos olet vasta aloittamassa säästämistä sijoittamisen avulla, tee itsellesi vaikka pankin kanssa riskikartoitus, ota selvää paljonko taloutenne tienaa, ja mitkä sen todelliset kulut ovat kuukausittain. Osakesäästäminen onnistuu, kun käytössäsi on parhaat palvelut, tuotteet ja välineet. Osakesijoitus tuottaa pitkällä aikavälillä parhaiten.
Osakesijoittaminen on historian valossa erittäin tehokas tapa laittaa rahat tuottamaan. Se sopii juuri sinulle, jos haet korkeaa tuottoa ja siedät markkinoiden heilahtelua. Tuotto muodostuu osakkeen arvonnoususta sekä osingoista. Sijoittamalla kerrytät varallisuutta, hajautat sijoituksia sekä suojaudut inflaatiolta. Julkisesti listatut osakkeet ovat lähtökohtaisesti likvidejä, eli ne ovat muutettavissa rahaksi helposti ja nopeasti. Osakkeet sopivat hyvin pitkäaikaiseen sijoittamiseen korkean tuotto-odotuksen vuoksi. Arvon lyhyen aikavälin heilahtelut saattavat olla voimakkaita, erityisesti jos sijoittaa yhtiöiden maksamat osingot uudelleen.
- Avaa arvo-osuustili tai osakesäästötili. Tilin avaamisen yhteydessä valitset sinulle sopivan osakesijoittamisen palvelupaketin.
- Tutustu kiinnostaviin pörssiyhtiöihin huolellisesti.
- Valitse mihin haluat sijoittaa ja aloita sijoittaminen.
Hyvien sijoituspäätösten tekeminen voi olla haastavaa, mutta usein osakesijoittamisesta muodostuu mielenkiintoinen harrastus. Kun löydät sopivan sijoituskohteen, itse ostoa tai myyntiä on lähes mahdotonta tehdä väärin, joten ensimmäistä osakekauppaa on turha pelätä.
- Osakesijoittaminen sisältää aina riskin sijoitusten arvon laskusta. Toisaalta samalla on mahdollisuus saada varoille erittäin hyvää tuottoa.
- Riski ja tuotto-odotus kulkevat aina käsi kädessä: mitä suurempi riski, siitä suurempaa tuottoa voit odottaa. Alhaisempi riski taas tuo pienemmät tuotot.
- Hyvä tapa alentaa riskiä alentamatta tuottoa on hajauttaminen, eli rahojen jakaminen useaan kohteeseen. Sijoituksia kannattaa hajauttaa myös ulkomaille, eri toimialoihin ja säännöllisesti sijoittamalla varmistat ajallisen hajautuksen.
- Säännöllisesti sijoittamalla ostat kurssien ollessa korkealla ja matalalla eli ostat aina keskihintaan.
Raha ja vapaa-aika
Vapaa-aikaan on aikuisilla tullut kuvioihin entistä enemmän myös pelaaminen – ei pelaamista ennen digiaikaa ollut aikuisilla oikeastaan lainkaan, kun taas nykyinen diginatiivi saattaa viettää ison osan vapaa-ajastaan erilaisten digitaalisten pelien parissa. Se, että vapaa-aikaa on enemmän, ja rahaa on enemmän, ja energiaa on enemmän on tuonut markkinoille todella paljon nimenomaan aikuisille tarkoitettuja uusia harrastuksia, palveluita, sekä pelaamista, myös onnenpeleissä eli rahapeleissä.
Vapaa-aikaan liittyvät myös monet trendit kuten muoti ja koti – mikä on tarkoittanut, että ihmiset käyttävät entistä enemmän rahojaan myös oman kodin sisustamiseen, sekä sen modernisointiin – viime kuukausina myös oman kodin energiataloudellisemmaksi tekemiselle.
Princetonin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa $75 000 määräiset vuotuiset ansiotulot ja niiden hyvin käyttäminen voi vaikuttaa subjektiiviseen onnellisuustasoon. Mutta voitko olla onnellisempi tienaamalla enemmän tai olisiko parempi saada enemmän aikaa nauttiaksesi rakkaidesi seurasta ja omasta seurastasi? Rahalla voi ostaa onnen tiettyyn määrään asti, mutta sillä on rajansa. Kun ylität sen, tyytyväisyystasosi ei tule nousemaan rahaan perustuen. Itse asiassa se voi jopa laskea. Kaiken kaikkiaan onni ei riipu vain siitä mitä teet, vaan myös siitä kuinka tulkitset sen. Ja kuinka määrität onnen.
Raha ja matkustaminen
Lisääntynyt taloudellinen turvallisuus ja raha ovat mahdollistaneet myös kokonaiselle eurooppalaiselle työväenluokalle viimeisten vuosikymmenten aikana uudenlaisen tekemisen: ulkomaanmatkailun – ei se ollut aiemmin mahdollista, sillä matkustaminen ensinnäkin maksoi paljon, ja toisaalta työläisluokalla ei myöskään ollut mitään aikamahdollisuuksia matkustamiselle – viimeiset vuosikymmenet ovat todistaneet, että jokainen voi nykyään matkustaa vaikka maailman ympäri, tai vaikka vain Rodokselle, Välimerelle. Tai ainahan voi lähteä seikkailemaan Itämerelle – et varmastikaan ole käynyt jokaisessa Itämeren satamassa….
Rahalla saa kaikkea, sanotaan. Ei, se ei ole totta. Voi ostaa ruokaa, mutta ei ruokahalua; lääkettä, mutta ei terveyttä; pehmeän vuoteen, mutta ei unta; tietoa, mutta ei älyä; pintakiiltoa, mutta ei hyvinvointia; huvia, mutta ei mielihyvää; tuttuja, mutta ei ystävyyttä; palvelijoita, mutta ei uskollisuutta; harmaat hiukset, mutta ei kunniaa; rauhallisia päiviä, mutta ei rauhaa. Rahalla saa kaiken kuoren. Vaan ei sisältöä. Sitä ei rahalla saa.
– Kirjailija Arne Garborg