Tulossa pian: Piet Hein Eekin kanssa suunniteltu IKEA INDUSTRIELL -mallisto

Hollantilaisen Piet Hein Eekin kanssa yhteistyössä suunnitellussa IKEA INDUSTRIELL -mallistossa materiaali on pääosassa. Tuotteissa on ainutlaatuinen ja inhimillinen tuntu, jota ei usein odottaisi näkevänsä massatuotannossa. Muun muassa puusta, punasavesta, pellavasta ja lasista valmistettuja sisustustuotteita sisältävä mallisto tulee myyntiin huhtikuussa.

INDUSTRIELL
INDUSTRIELL-mallisto yhdistää käsintehtyjen ja koneellisesti valmistettujen tuotteiden parhaat puolet. Mallisto koostuu erästä kalusteita ja sisustustavaroita, jotka ovat kauniin epätäydellisiä ja joissa näkyy inhimillinen kädenjälki. Säilyttääkseen materiaalien yksilölliset piirteet IKEA kehitti täysin uusia tapoja työstää puuta, lasia, savea ja pellavaa.

Hollantilainen Hein Eek oli yksi keväällä 2017 myynnissä olleen, luonnonmateriaaleja ja perinteisiä käsityömenetelmiä yhdistelevän, IKEA JASSA -erikoismalliston viidestä suunnittelijasta. Hän on tunnettu jätemateriaalista valmistetuista rouheista kalusteista, joita voi nähdä hotelleissa ja gallerioissa ympäri maailmaa. Sama halu löytää hyötykäyttöä resursseille, jotka muuten menisivät hukkaan, on ollut alusta lähtien IKEA-tuotteiden suunnittelun perustana. Myös INDUSTRIELL-mallistossa on ollut tavoitteena jätteen vähentäminen.

Mallistossa kauniita luonnonmateriaaleja on kohdeltu suurella kunnioituksella. Kaikki tuotteissa käytetty puu on hyödynnetty niin tarkasti kuin mahdollista. INDUSTRIELL-hylly on täydellinen esimerkki tuotteesta, jonka tuotannossa ei ole heitetty pois mitään enempää kuin on ollut pakko. Hyllyt tuotetaan yhdestä puulevystä ja yli jää vain sahanpurua. Yleensä epätäydellisyyksinä ja virheinä pidetyt kohdat, kuten puun syyt tai pienet värivaihtelut, on otettu osaksi muotoilua – niistä syntyy tuotteiden sielu.

– Aiemmin vallalla oli ajattelutapa, jonka mukaan suunnittelussa piti pyrkiä täydellisyyteen. Jos tuotetta valmistetaan tuhat kappaletta, niiden täytyy olla identtisiä. Muotoilussa ei ole saanut näkyä mitään, mikä ei ole suunnittelijan tietoisesti siihen laittamaa. Halusin luopua tästä näkemyksestä ja antaa materiaalin ottaa ohjat, Piet Hein Eek kertoo.

Materiaalin luonteen kunnioittaminen sekä epätäydellisyyden ja yksilöllisyyden juhlistaminen johtivat tarkastelemaan kaikkien malliston tuotteiden valmistusprosessia uudella tavalla. Keraamisten maljakoiden muotteja oli useampia, lautasten symmetrisiä muotoja muokattiin niin, että valmiissa astioissa on hienovaraisia eroja. Lasien muoto perustuu käsin piirrettyyn luonnokseen, joka muutettiin tuotantoa varten digitaaliseksi piirrokseksi. Lasit valmistettiin kahdessa eri koneessa, mikä muodostaa valmiiden tuotteiden välille kiinnostavia eroavaisuuksia.

Erityisesti keittiöpyyhkeissä tiivistyy INDUSTRIELL-malliston ”käsintehtyä massatuotantoa” -ajattelutapa. Hein Eek piirsi kuviot käsin, jotta ne eivät olisi täydellisen geometrisia. Suoraviivaisen koneellisen kuvion sijaan koneet saivat kudottavakseen nämä käsin piirretyt mallit, jotka venyttivät rajoja, joihin koneiden on ajateltu pystyvän. Valmis kuvio näyttää käsintehdyltä, vaikka sitä on todellisuudessa tuotettu suuria määriä kutomakoneella.

IKEA-muotoilufilosofian mukaisesti INDUSTRIELL-malliston kulmakiviä ovat kestävä kehitys ja materiaalien kunnioittaminen. Kaikessa IKEA-tuotannossa noudatetaan aina tiukkoja standardeja, ja vuoteen 2020 mennessä kaikissa IKEA-tuotteissa käytettävä puu tulee kestävämmistä lähteistä eli on joko kierrätyspuuta tai FSC-sertifioitua puuta.

INDUSTRIELL-mallisto tulee myyntiin IKEA-tavarataloihin ja nettikauppaan 6. huhtikuuta ja on myynnissä vain rajoitetun ajan.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen