Jotta oikeasti voisi shoppailla rauhassa, pitäisi laittaa se oma talous kuntoon. Ja jos omassa taloudessa on useampia osamaksuja, vanhoja pikkulainoja, niin sen oman talouden kuntoonlaittamisen voisi aloittaa niistä. Pienet osamaksut ja lainat saattavat viedä kuluina kymppejä arjen rahoista- ja jos et tee mitään, se voi tarkoittaa satasten hukkaamista vuoden aikana- mitä kaikkea niillä säästetyillä rahoilla voisitkaan ostaa itsellesi? Laita oma talous kuntoon ja voit aloittaa säästäminen ja ostaa itsellesi jotain kivaa.
Pelkästään jo lainojen kilpailuttamisella voi säästää oikeasti rahaa, ja jos teet sen Sortterin palvelulla, huomaat sen olevan myös helppoa- eikä palvelun käyttäminen ja kokeileminen edellytä sinulta mitään lainanottamista – ja ainahan on hyvä tietää, mitä vaihtoehtoja on tarjolla. Jos noita laina-asioita miettii, niin muutama asia tulee mieleen heti päällimmäisenä:
- älä ota lainaa, jos et sitä oikeasti tarvitse
- ota lainaa vain sen verran kun tarvitset
- lainan takaisinmaksuun liittyy olennaisesti lainan korot ja lainan kulut
Kun siis otat sitä lainaa, katso tarkkaan, kuinka pitkäksi aikaa sen otat, ja minkälaisilla kuluilla ja korolla. Pyri varmistamaan oman taloutesi kannalta sellaiset maksutasot, jotka eivät tuota ylitsepääsemättömiä ongelmia.
Pahin virhe, jonka voit tehdä, on jättää maksut hoitamatta ja vain odottaa karhukirjeiden pinon kasvamista. Ota ajoissa yhteyttä velkojiin ja sovi maksujärjestelyistä. Näin saat liikkumavaraa ja vältyt maksuhäiriötä, joka vaurioittaa talouttasi pitkäksi aikaa. Vaikka talousasioiden hoitaminen tuntuu vaivalloiselta, kannattaa aihetta opiskella ja lukea alan kirjallisuutta. Näin teet järkeviä siirtoja myös tulevaisuudessa, etkä joudu enää vaikeaan tilanteeseen.
Aloita säästäminen
Tämä on neuvo, joka on helppo antaa, mutta tiukassa taloustilanteessa vaikea aloittaa. Säästä sopivan ajanjakson aikana mahdollisimman suuri pesämuna, jotta sinulla on vararahasto yllättäviä ja uusia maksuja varten – esimerkiksi pesukoneen rikkoutuminen tai eläinlääkärin äkillinen tarve ovat asioita, johon sinun on varauduttava. Näin vältyt ottamasta tulevaisuudessa lisälainaa, sillä pahin virhe velkaisena on ottaa lisää velkaa. Ja jos sitä velkaa jo on, kannattaa todellakin tarkistaan niiden velkojen korot ja kulut – on hyvinkin todennäköistä että Sortterin palvelun kautta löydät ratkaisu niiden pienten maksuerien pois maksamiseen ja laskujen yhdistämiselle yhdeksi lainaeräksi – ja samalla huomattavaa säästöä laskuerien maksamisessa.
Jos olet innokas shoppailija käy vaatevarastosi läpi ja perusta hetkeksi kirpputoripöytä. Myös ehjät ja pieneksi jääneet lastenvaatteet ovat haluttua tavaraa kirpputorilla, mutta muista laittaa hinta riittävän alhaiseksi – kirpputorilla ei myydä kallista tavaraa. Irtaimistosta voit saada noin 100–400 euroa rahaa. Tämän rahan voit sitten sijoittaa vaikka alkupanokseksi rahastoihin. Rahastoista varat ovat nopeasti saatavissa äkillisiin kuluihin.
Shoppailemisesta
Shoppailu on välillä jopa terapeuttista. Me tarvitsemme aina sillloin tällöin jotain uutta, ja jotain hyvää -eikä ostamisessa sinällään ole mitään pahaa. Yritä kuitenkin ostaa järkevästi, eli älä osta sellaista, minkä laitat kaappiin, käyttämättä koskaan. Hyvät ostokset ovat sellaisia, jotka tuovat sinulle iloa arjessa ja kenties juhlissa. Säästämällä voit myös kohdentaa säästösi tavoitteellisesti, voit vaikka ottaa tavoitteeksi tarjota ystävillesi kiitoksena heidän avustaan ravintolaillallisen, tai viedä heidät vaikka teatteriin? Miksi säästämisen pitäisi aina kohdentua omaan ostamiseen, voit ostaa myös joululahjan tai muistaa muuten ystäviäsi.
Kuluttaminen on helppoa ja monella on aika epämääräinen käsitys siitä, mihin omat rahat oikeasti menevät. Tsekkaa vaikka kuukauden ajan, minne rahat menevät, minkälaisia laskuja tulee, ja mitä kaikkea olet ostanut osamaksulla. Tämä auttaa myös miettimään tuon Sortterin palvelun käyttämistä ja sen avulla pienten osamaksujen poismaksamista, ja samalla myös tuon säästämisen aloittamista, jos huomaat, että arjessasi on itseasiassa oikeiden valintojen kautta mahdollista säästää. Kun omat tulot (olisiko sivuduunin tai jonkin affiliate-homman aloitttamisesta apua?) ja menot ovat suurin piirtein selvillä, voit suunnitella rahojesi käyttöä tulevaisuudessa. Tee itsellesi budjetti vaikkapa kuukaudeksi eteenpäin ja yritä pysyä siinä. Se vaatii usein kurinalaisuutta ja menojen arviointia. Kenenkään talous ei kestä sitä, että menot ylittävät tulot. Erotus tulee maksaa joko säästöistä tai lainarahalla, ja molemmat ovat huonoja ideoita. Jos kuluja on enemmän kuin tuloja, on sinun pakko alkaa miettiä, missä voit oikeasti säästää euroja.
Jaksa vain luottaa itseesi, niin monet asiat myös oman talouden suhteen kyllä tulevat järjestykseen. Se voi viedä aikaa, mutta lopulta se onnistuu.
Yksi kommentti artikkeliin ”Oma talous kuntoon ja shoppailemaan”